Körledare

Personer i körens historia 1984 – nutid

(Skicka gärna in anekdoter, foton osv till oss! kvinnokoren1@hotmail.com)

 

Körledare:

Annika Hansson 1984-1987

Eva Hansson 1987-1989

Camilla Roll 1990-VT 1992

Eva Hansson/Camilla Roll 1992-1994

Eva Hansson HT 1994-1997

Ingen körledare 1997-1998

Eva Hansson HT 1998-VT 2002

Karol Vieker HT 2002-VT 2003

Eva Hansson HT 2003-HT 2006

Annika Hansson VT 2007

Eva Hansson/Annika Hansson HT 2007-HT 2009

Frida Andréasson VT 2010-

 

Frida Andréasson   Frida är vår nuvarande körledare. Hon kommer från Gränna och flyttade till Stockholm för att studera på Musikhögskolan. I hela sitt liv har hon varit mycket aktiv inom musiken och uppträtt som sångerska på bröllop, fester o dyl och även i radio och TV. Hon har spelat i musikaler, bl a på Jönköpings Stadsteater, och medverkar just nu i musikalen ”äR” i Stockholm (se www.latadana.com).
Hon brinner oerhört starkt för musikaler och har varit involverad som lärare och sånginstuderare utöver att hon själv har medverkat.
Frida har sångelever och har lett flera körer (som mest fem olika körer samtidigt). Hon arbetar som sångpedagog och musiklärare på Scengymnasiet.
Ni kan lyssna på Fridas egen musik här: www.myspace.com/fridaandreasson
     
Annika Hansson   Annika (syster till Eva) startade kören 1984!

Hon har lett kören både på egen hand och i samarbete med Eva Hansson.
Annika skriver musik (”Som” mm), och har exempelvis arrangerat körens klassiker ”Tennesse Waltz”. Hon har ofta varit med när kören uppträder och spelar då coolt och säkert på sin elbas.

     
 

 

Körledare från 1987, med några års undantag, fram till 2009.

Eva har med sitt engagemang och sitt komponerande betytt oerhört mycket för kören. Detta även under de perioder hon inte själv har varit körledare. Hon hanterar flera instrument, främst sopransax. Hon har skrivit och arrangerar många av körens sånger. Exempelvis Brels ”Kanske kärlek är allt”, Stings ”Fragile”…

Tillsammans med Eva gjorde kören för många år sedan en resa till Berlin. Där framfördes bl a ”Lev ditt liv” av och med Ann Ericson.

1993, då Eva och Camilla var körledare, satte kören ihop föreställningen ”En Kabaré om oss” som spelades på Blå teatern. Den finns bevarad på en amatörvideo. Innehållet arbetades fram gemensamt och bestod av sångnummer, sketcher mm. Stor succé!

     
Camilla Roll   Camilla ledde kören VT 1990 – VT 1994, varav 1992-94 tillsammans med Eva Hansson. Medverkade i Kabarén -93.

Hon har skrivit sånger, som t ex ”Kantarellen” som handlar om insemination, och ”Ljuva dröm” – en sång med fantastisk och rak text:

”…öm och sensuell, snäll mot barn, och homosexuell…”

     
Karol Vieker   Karol var dirigent från HT 2002 t.o.m. VT 2003. Under denna tid hann kören med en julkonsert tillsammans med Gaykören i Johannes kyrka 2002. Uppträdande på Universitetet då en förening för kvinnoforskning bytte namn i februari, körhelg på Kvinnohöjden i april samt Vårkonsert med Gaykören på Nybrokajen 11 i maj 2003. Körerna medverkade även i den årliga Kärleksmässan i Storkyrkan, Pride 2003.

Karol är utbildad kördirigent och var ledare för Stockholms Gaykör 1999-2007 . Under hennes ledning var det disciplinerat men det fanns också många tillfällen till skratt. Karol är särskilt känd för sin ovilja mot inandningar. Däremot får man gärna andas ut väldigt länge.

Den årliga traditionen med julkonsert tillsammans med Gaykören gav naturligtvis många julsånger. Exempel på dessa är ”Come, see the baby”, ”Lucia Speziale” och ”Give me fags and dykes for the holidays”. Andra sånger kören har sjungit tillsammans med Karol är “First song for Ruth”, “Niska Banja” och “Bland klöver och timotej”.

     
Vi bör också nämna Jenny Svenberg, vår pianist!   Jenny är egentligen jazzpianist, men kan poppa till det ibland för körens skull.
     
Under åren har kören ofta samarbetat med Stockholms Gaykör.      Gaykörens hemsida: www.stockholmsgaykor.com

– Sjung för livet